dinsdag, mei 7, 2019
MrGreen
MrGreen

Geschiedenis Lakeside

Het Lakeside dartstoernooi, georganiseerd wordt door de British Darts Organisation, is de laatste jaren – sinds de PDC veel faam kreeg – weer flink populair geworden. Het officieuze WK Darts van de BDO heeft een prachtige geschiedenis. De grote pot met prijzengeld is niet aan komen waaien, hier moet je een mooi bestaan voor hebben opgebouwd. En dat heeft dit toernooi zeker gedaan.

Nieuwe naam

Lakeside is niet de officiële naam van het jaarlijks terugkerend darttoernooi. In 1978 werd het door de BDO in het leven geroepen als het World Professional Darts Championship. De eerste editie werd georganiseerd in Heart of the Midlands Nightclub te Nottingham. De zeven jaren daarrna in de Jollees Cabaret Club (Stoke) en vervolgens (tot op heden) in de Lakeside Country Club, te Frimley Green.

Sigarettenmerk ‘Embassy’ kleurde het evenement jarenlangen het toernooi werd destijds onder die naam gespeeld. Sinds het WK Darts in de Lakeside Club wordt afgewerkt, wordt het toernooi liefkozend Lakeside genoemd. Het evenement wordt overigens gezien als het officieuze WK Darts aangezien ook de PDC een WK organiseert.

Op beide evenementen wordt bij de bookmakers altijd volop ingezet. Wedden op darts is in Engeland een must, in Nederland zie je inmiddels ook dat wedden op Lakeside steeds meer in trek komt. Niet in de laatste plaats vanwege de hoge odds!

Nederlandse winnaars

Er zijn al verschillende landgenoten die het prestigieuze toernooi op hun conto hebben staan. Raymond van Barneveld won het BDO WK Darts voor het eerst in 1998 en in 2005 voor het laatst. Het jaar erop verloor hij de finale – ook van een Nederlander: van Jelle Klaassen. In totaal pakte Barney vier keer de titel. In 2012 schreef Christian Kist historie door Tony O’Shea met 7-5 te kloppen in de finale. Helaas voor de Nederlanders zijn het toch de Engelsen die heersen als het gaat om titels in het Lakeside Darts toernooi.

Bij de vrouwen is Trina Gulliver bijna niet te kloppen. Zij wist maar liefst tien titels binnen te slepen. Een uitmuntende prestatie, zeker als je weet dat het toernooi voor het eerst voor vrouwen werd georganiseerd in 2001. Francis Hoenselaar werd één maal eerste. Vier keer moest ze genoeg nemen met een tweede plaats.

In de geschiedenis van het Lakeside komt slechts één negendarter voor. De Amerikaan Paul Lim was de gelukkige. Wel was dit al 22 jaar geleden.

Lakeside Nieuws

Lakeside Darts: Richard Veenstra eerste geplaatst voor BDO World Darts Trophy

Richard Veenstra eerste geplaatst voor BDO World Darts Trophy

Richard Veenstra voert de plaatsingslijst aan voor de BDO World Darts Trophy, na het Lakeside WK Darts een van de grotere toernooien van de bond. Zodoende zijn er ook veel rankingspunten te verdienen, die...
Lakeside WK darten en andere toernooien moeten moderner volgens Willem Mandigers

Willem Mandigers wil professionelere darts bond: BDO verstoft

Het is geen geheim dat BDO een veel kleinere dartsbond is dan de PDC. De British Darts Organisation is ‘s werelds oudste dartsbond en hanteert in zijn aanpak ook traditionele waarden. Zij streven er...
Lakeside 2020: Directe toelating lonkt voor Harms en Veenstra

Lakeside 2020: Directe toelating lonkt voor Harms en Veenstra

Wesley Harms staat bovenaan de ranking van de dartsbond BDO en Richard Veenstra is de nummer drie. Houden ze die fraaie positie de komende maanden vast, dan worden ze direct (en met een geplaatste...