Ga naar hoofdinhoud

Lakeside WK Darts ten dode opgeschreven: Barry Hearn opgelucht

Het gaat niet zo goed met de BDO. Enkele jaren geleden maakte de BBC bekend dat het niet langer verslag zou doen op tv van het wereldkampioenschap darten van de BDO – het Lakeside dartstoernooi. De commerciële zenders BT en Channel 4 besloten toen op het laatste moment dat zij samen de uitzendingen voor het BDO WK voor hun rekening zouden nemen – wat voor alle dartsfans buiten Engeland vervelend is, want deze kanalen zitten niet in het kabelpakket.

Tegenvallende kijkcijfers dus. Voor het komende Lakeside-toernooi zijn er nog geen afspraken over de tv-rechten. En ook is het nog niet zeker dat de Lakeside Club in de toekomst de locatie blijft waar de Lakeside wordt gespeeld. Dat zou de doodsnagel zijn aan de kist van de BDO.

Einde BDO WK Darts?

Het “World Professional Darts Championship”, zoals het wereldkampioenschap van de BDO officieel wordt genoemd, lijkt dus op zijn laatste benen te lopen. De belangrijkste reden is de teruglopende populariteit. Niet alleen onder het publiek, maar ook onder dartsspelers. Er is gewoon meer te verdienen bij de PDC.

Afgelopen mei werd de BDO World Trophy gehouden en gedurende de vijf dagen waarop werd gespeeld kwamen er nog geen 200 toeschouwers binnen en tijdens de dartsfinale waren er slechts 15 bezoekers. De tegenvallende kaartverkoop heeft de BDO deels aan zichzelf te danken: niet goed adverteren en gebrekkige communicatie. Dat ook de PDC World Cup of Darts in hetzelfde weekend werd gehouden, is ook een reden dat er minder geïnteresseerden waren.

Overname BDO door Barry Hearn

Voor Barry Hearn, de voorzitter van de PDC, was dit reden om nog eens heel opgelucht te vertellen dat hij blij is dat zijn aanbod in 2009 om de BDO over te nemen niet werd aangenomen. “Ik heb slechte verhalen gehoord over de BDO World Trophy, waar slechts vijftig mensen in het publiek zaten. De winnaar kreeg achtduizend pond, dan weet ik niet waar je mee bezig bent. Ik ben achteraf dolblij dat ik niet twee miljoen heb betaald, dat zou geldverspilling zijn geweest,” aldus Hearn in een interview met Darts News.

Hearn deed in in 2009 een bod om de BDO voor één miljoen euro over te nemen. Ook beloofde hij dat hij dan nog eens een miljoen in de dartssport zou investeren. Eén van de belangrijkste redenen dat hij de BDO wilde overnemen, is de naam van het Lakeside-toernooi: het ‘World Professional Darts Championship’. Daar was weinig professioneels aan, de BDO pakte het al in 2009 veel te amateuristisch aan. Hearn vindt dan ook al heel lang dat het woordje ‘professional’ niet thuishoort bij de BDO.

Niet professioneel

Bij de BDO vind je vrijwel geen enkele darter die kan leven van de sport – althans, niet van het prijzengeld. De PDC maakt inmiddels een enorme omzet en het prijzengeld voor alle grotere toernooien is goed genoeg om van te kunnen leven voor een groot aantal topspelers. Als je kunt leven van je sport, mag je jezelf professioneel noemen.

Het zit Hearn dus al langer dwars dat de BDO het niet voor elkaar krijgt om ervoor te zorgen dat hun spelers ook daadwerkelijk kunnen leven van hun sport en daarom zou de BDO het woordje ‘Professional’ niet moeten gebruiken. Of zoals Hearn het zelf uitdrukte in een interview met Darts Niews: “Ik heb mij er altijd aan geërgerd dat Lakeside ook wel ‘World Professional Darts Championship genoemd wordt. Dat is respectloos tegenover de professionele darters. Om deze reden wilde ik de BDO graag overnemen, die titel komt alleen ons toernooi toe”.

Back To Top