Ga naar hoofdinhoud

Lakeside 2019: belachelijke BDO regels Q school

Lakeside darts – nieuws. Tony O’Shea is een beetje klaar met de BDO. De reden is dat ze een “stomme regel” hebben. Als je als BDO-darter namelijk meedoet aan de Q-School van de PDC, mag je in dat jaar niet meer meedoen aan de Lakeside.

Daryl Fitton, Jamie Hughes en Cameron Menzies deden bijvoorbeeld mee aan de Q-School, wonnen géén tourkaart en vallen daardoor aan twee zijden buiten de boot. Omdat O’Shea niet meedeed aan het Lakeside WK Darts, is die regel niet van toepassing op hem. Hij kan zich na een onsusccesvolle Q-School dus wel plaatsen voor de komende Lakeside.

Tony O’Shea Lakeside WK darts

Tony O’Shea deed zonder succes mee aan de Q-School van de PDC. Hij was er begin januari niet bij tijdens de Lakeside doordat hij zich niet had gekwalificeerd. Wat hem betreft was dat niet zo’n ramp om een WK Darts te missen. Hij was nog herstellende van een operatie, dus die ‘time-out’ kwam Silverback eigenlijk heel goed uit. Het BDO-seizoen start namelijk in oktober en O’Shea haalde al goede resultaten op het Turkish Open, de World Masters en in Jersey en staat daardoor op een goede plek op de BDO-ranking. Meedoen aan het komende Lakeside WK darten in Frimley Green gaat in 2019 waarschijnlijk wel lukken. O’Shea deed mee aan de Q-school maar pakte geen Tour Card en voor hem heeft dat dus geen consequenties.

Daryl Fitton, Jamie Hughes (de nummer vier van de BDO) en Cameron Menzies hadden ook geen geluk tijdens de Q-School. Fitton gaf na twee dagen op vanwege heupklachten en de andere twee gingen onderuit en kwamen daardoor niet in aanmerking voor een van de PDC Tour Cards. Omdat ze eerder dit jaar meededen aan de Lakeside, mogen ze na deelname aan de Q-School dus in 2019 niet meedoen aan het BDO-WK. De BDO gooit de deur dus keihard dicht voor spelers die willen kijken of ze het niveau van de PDC aankunnen. Als Q-School geen succes brengt, is er geen weg terug naar de BDO.

Wedden op darts? Inzetten doe je bij Bookmaker Mr Green!

Regels BDO belachelijk

O’Shea, die dik bevriend is met Fitton, is dan ook woest over het feit dat de BDO spelers die na een poging in de Q-School keihard laat valllen. “Het lijkt me duidelijk dat het voor Darryl [Fitton] en een stel andere jongens frustrerend is dat ze goede darters zijn die door een stomme regel binnen de BDO bestraft worden omdat ze naar de Q School zijn geweest en niet meer kunnen terugvallen op de BDO – het is belachelijk”.

Deze regel van de BDO heeft iets weg van paniektennis. De dartersbond kampt al jaren met een leegloop. Veel spelers stappen over naar de veel lucratievere PDC. Niet alleen het prijzengeld ligt er hoger, maar ook het niveau en dus biedt de PDC hun meer uitdagingen. Sinds de Lakeside niet meer op de BBC te zien is, lijkt de leegloop in een stroomversnellimg te komen. Geen tv-contract, geen sponsors. Zo iets. Tel daar de slechte PR van de BDO bij op en je voelt je als speler toch aardig in de kou staan.

BDO brokkelt af

Ook BDO- rotsen in de branding als Ross Montgomery, die altijd riepen dat ze de BDO voor eeuwig trouw zouden blijven, hebben nu kritiek en twijfels. “Ik denk dat de BDO op zijn einde is,” zei hij een tijdje terug in een interview. Intern wordt er geneuzeld en gekibbeld, en spelers zijn de dupe. “Het brokkelt af, het spijt me om dat te moeten concluderen,” aldus het Schotse dartscicoon.

Dit jaar deed er een recordaantal darters mee aan de Q-school, ruim 600 in totaal. De lijst van BDO-spelers die ervoor kozen om mee te doen aan de Q School van de PDC was dan ook behoorlijk groot. Ook de Fries Danny Noppert, Jeff Smith, Dave Prins, Dennis Nilsson, Martin Atkins, Colin Lloyd en Dean Winstanley deden een poging een PDC Tour card te bemachtigen via de Q-School. Noppert deed dat via de Europese Q-School en werd de gelukkige winnaar van één van de tien ‘Europese’ Tour Cards. Ook de Nederlanders Mario Robbe, Jeffrey de Zwaan, Dirk van Duijvenbode en Vincent Kamphuis bemachtigden een startbewijs via de Europese Q-School.

Back To Top