Ga naar hoofdinhoud

Brian Raman is als eerste geplaatst op WDF WK Darts 2022

Van 2 tot en met 10 april 2022 wordt er weer een wereldkampioenschap darts gehouden in de Lakeside Country Club. De gehele naam van het toernooi is: WDF World Darts Championship 2022. Het is de eerste editie van dat toernooi.

Brian Raman is als eerste geplaatst bij dit WDF WK Darts en er zijn twee Nederlanders present: Ryan de Vreede en de als negende geplaatste Richard Veenstra.

Lakeside WDF World Darts Championship 2022

Lakeside is een iconische hal voor de dartsport. Van 1986 tot en met 2019 was de feestzaal in Frimley Green de locatie voor het BDO World Darts Championship. Dat toernooi had diverse sponsornamen, maar in de volksmond stond het bekend als simpelweg Lakeside. In 2004 werd dat ook de echte naam, want vanaf dat jaar was Lakeside ook echt de sponsor van het BDO WK darts.

Laatste BDO WK Darts een enorme flop

Maar die bond, die al lang niet meer kon opboksen tegen het commerciële geweld van de PDC, ging in het najaar van 2020 ter ziele. Het Lakeside WK Darts werd in 2021 dan ook niet meer gehouden. De BDO had begin 2020 nog wel WK georganiseerd in de Londense O2. In een bijzaaltje, welteverstaan. Het werd een enorme flop. Deelnemers kregen geen, of slechts een deel, van het prijzengeld. De belangstelling was miniem. Wat de doorstart moest worden van de BDO werd de genadeklap.

Zie wedden op Lakeside voor favorieten

World Darts Federation neemt stokje over

De bond WDF springt in het gat. Dat is helemaal geen nieuw initiatief ofzo, want de World Darts Federation bestaat al sinds 1976. Eigenlijk zag de bond het niet als zijn taak om zelf darttoernooien te organiseren, het fungeerde meer als koepelorgaan voor nationale dartsbonden. Maar na het heengaan van de BDO vond WDF het toch nuttig om darters die om welke reden dan ook niet bij de PDC willen horen een kans te geven zich op een hoog, internationaal niveau met dartscompetities bezig te houden.

Prijzenpot

En zo keerde Lakeside terug. De prijzenpot is wat minder gevuld dan hoe het bij de BDO was. Toen kreeg de winnaar 100.000 pond, ditmaal is dat 50.000 pond. Bij het vrouwentoernooi ligt 25.000 pond klaar voor de kampioen.

Alhoewel we dit WK Darts Lakeside kunnen noemen is er qua geschiedenis en statistieken dus wel een breuk met de BDO-jaren. Dit is een nieuwe titel, de lijstjes beginnen weer op nul. Er komt dus geen opvolger van Wayne Warren, de winnaar van het BDO WK Darts in 2020, want dit is simpelweg niet het BDO-WK. Eric Bristow zal met zijn vijf BDO-titels voor altijd de recordhouder blijven, tenzij de BDO ooit terugkeert.

Speelschema Lakeside 2022

Back To Top