Ga naar hoofdinhoud

Wie kende Christiaan Kist in 2011? Waarschijnlijk had niemand de schier onwaarschijnlijke zege van deze dartsensatie uit Vroomshoop zien aankomen. Al na het doorkomen van de eerste ronde sprak men in Engeland van een grote stunt. Deze stunt werd almaar groter. Christiaan Kist heeft in een droom geleefd, een droom die is uitgekomen. Hij won het toernooi en werd gebombardeerd als topsporter. Volgend jaar zullen de ogen dus op hem gericht zijn.

De titel van 2012

Voor zijn eerste ronde sprak BBC-presentator Colin Murray over hem: “Christiaan Kist, de man die niet eens een Wikipedia-pagina heeft”. Zijn gewonnen partij tegen Jan Dekker (3-2) was het begin van een grote droom. Hij sprak nauwelijks Engels en werd hiermee erg populair in Engeland.

Niemand dacht dat hij nog verder zou kunnen geraken, maar Kist bewees het tegendeel. In de kwartfinales schoof hij Alan Norris met 5-1 opzij, waarna Ted Hankey in de halve finale met 6-5 aan de kant gezet werd. Hij overleefde en match dart. Tony O’Shea moest er in de finale ook aan geloven: 7-5 waren de cijfers waarmee Christiaan Kist de boeken in ging.

Roem en faam

Plots was Christiaan Kist een bekende Nederlander. Hij werd overal en nergens uitgenodigd. Kist is heel Nederland afgereisd en heeft ervaren hoe knap zijn prestatie is. Zijn gemiddelde score over het hele toernooi is 94.1, wat erg knap is voor iemand van slechts 25 jaar oud.

Door zijn jonge leeftijd zullen we waarschijnlijk nog veel meer gaan horen van deze dartsensatie. De vraag is of hij de verwachtingen volgend jaar al waar kan maken. Als titelhouder zal hij zeker tot de kanshebbers gerekend worden. Gezien eerdere resultaten kan het echter alle kanten op, en zou hij zomaar in de eerste ronde uitgeschakeld kunnen worden.

Christiaan Kist heeft overigens nu wel een Wikipedia-pagina. Zijn overwinning op het Lakeside darttoernooi heeft overal iets teweeg gebracht.

Back To Top