Ga naar hoofdinhoud

Lakeside 2017: Martin Adams legt uit wat nodig is om te winnen

BDO Lakeside 2017. Op 7 januari 2017 gaat Lakeside 2017 van start, het belangrijkste toernooi op de kalender van de bond BDO. Ex-winnaar Martin Adams zal traditiegetrouw een van de voornaamste kandidaten zijn. “Wolfie” legt uit wat nodig is om het officieuze wereldkampioenschap darts te winnen.

Al in 1994 stapte de in 1956 geboren darter voor het eerst richting de oche van Lakeside en het jaar daarop schopte hij het tot de laatste vier, waar hij werd verslagen door Raymond van Barneveld. Evenals Barney draait Adams anno 2016 nog steeds volop mee in het circuit. Met een belangrijk verschil: Van Barneveld stapte tien jaar geleden over naar de PDC, maar Wolfie is de BDO hondstrouw.

Eerlijk is eerlijk, het niveau van de BDO ligt lager dan die bij de toptoernooien van de PDC. Toch zijn de prestaties van Adams bij de BDO fenomenaal. Hij won Lakeside driemaal (2007, 2010 en 2011) en was tweemaal de nummer twee, waaronder nog in 2015. En de finales van Lakeside zijn echt geen amateurpotjes. Ook daar komen de gemiddeldes uit op rondom de honderd.

Lakeside 2017: Bereid je voor

De Britse omroep BBC kreeg vijf tips van Adams en de eerste is wellicht wat voor de hand liggend: bereid je optimaal voor. Of met andere woorden, als je een mislukte voorbereiding hebt, dan ben je voorbereid op mislukking. “Als je eenmaal in de halve of hele finale staat, moet je spel tiptop in orde zijn”, stelt Adams. “Het is onmogelijk om te veel te trainen.”

Kalmeer je zenuwen

Ook een grote finale is uiteindelijk gewoon weer een wedstrijd. Het is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar je moet jezelf inprenten dat er eigenlijk helemaal niets bijzonders aan is. Er hangt nog steeds een brod, je begint nog steeds elke leg met 501 punten. “Ervaring helpt natuurlijk”, erkent Wolfie, “want nu ik al vijf Lakeside-finales heb gespeeld, weet ik precies wat ik bij een eventuele zesde kan verwachten.”

Gebruik het publiek

Elke sporter, welke discipline hij ook beoefent, kan vleugels krijgen van publieke steun. “Soms klapt het publiek harder voor de underdog, dus voor degene die achter staat”, weet Adams. “Maar uiteindelijk zit Lakeside vol met 1.500 mensen die een puike dartspartij waarderen. Ze zullen goede prestaties belonen, ongeacht wie de pijltjes gooit.”

Ga om met tegenslagen

Ook bij tegenslagen kan het helpen om te beseffen dat je elke leg weer op 501 begint. Je kan altijd nog terugkomen, je tegenstander kan inzinken. Toen Adams zijn eerste titel won, verspeelde hij een 6-0 voorsprong. Het werd tegen Phill Nixon zelfs 6-6, maar Adams vond de kalmte van de openingslegs en won met 7-6.

Behoud je focus

Let niet op het gedrag of het niveau van je opponent. Jij gooit jouw pijltjes, hij de zijne. Elke geslaagde uitgooi brengt je dichterbij de titel. “En”, zo grinnikt Adams, “de cheque van 100.000 pond mag er ook wel zijn.”

Back To Top