Ga naar hoofdinhoud

Lakeside 2019 WK Darts staat ferm op de kalender

Paniek in de tent. De dartsbond BDO zit in zwaar weer, had wat problemen in de bestuurskamer en wist niet zeker of het wereldkampioenschap darten volgend jaar weer plaats zou kunnen vinden in de evenementenhal Lakeside. Alles lijkt op pootjes terecht te zijn gekomen en Lakeside 2019 staat ferm op de agenda.

Dartsbond BDO gebrekkig

Het is geen geheim dat de BDO aanzienlijk minder geld in kas heeft dan de rivaliserende bond PDC. Dat is ook niet het doel van de BDO: het profileert zich als de bond voor de echte liefhebber, voor fans en spelers die zich niet willen laten verblinden door glitter, glamour en enorme prijzengelden. Aanhangers die darts primair zien als gezellig tijdverdrijf.

Een nadeel van die aanpak is wel dat er een gebrek aan professionaliteit heerst bij de BDO. Lange tijd was de website niet om aan te zien en omdat er niet agressief genoeg sponsoren en tv-exposure worden geworven, is het prijzengeld zo laag dat spelers in het BDO-circuit alleen als amateur kunnen opereren.

Wedden op darts? Inzetten doe je bij Bookmaker Mr Green!

Impuls voor Lakeside WK Darts?

Afgelopen zondag werd op de jaarlijkse ledenvergadering een nieuwe voorzitter benoemd: Des Jacklin, de man van darter Paula Jacklin. Hopelijk komt er nu wat rust in de organisatie en kan worden nagedacht over een impuls voor Lakeside. Want laten we daar helder over zijn: de dartswereld is beter af met het vlaggenschip van de BDO, hoe verwarrend het ook is dat er al 25 jaar in feite twee darts WK’s bestaan.

Maar als de BDO wordt opgedoekt of als zijn WK op een minder historische locatie in de anonimiteit verdwijnt, dan verliezen we een belangrijk stuk dartsgeschiedenis. En bij de PDC is het ook alleen maar pakweg de top 20 die, mits ze jarenlang dat niveau vasthouden, zichzelf financieel onafhankelijk kan spelen. De BDO blijft dus nodig als kweekvijver en etalage van talent of gedreven routiniers.

TV zenders investeren wellicht

Het is misschien ook zo slecht nog niet dat Lakeside sinds begin vorig jaar niet meer door de BBC wordt uitgezonden. De uitzendrechten zijn nu aangekocht door als Channel 4 en BT Sport, commerciële zenders die wellicht meer kunnen en willen investeren in een modernisering van Lakeside en meer items rondom het toernooi en de spelers maken.

Hoe dan ook, het is dus aftellen geblazen naar Lakeside 2019. Een paar Nederlanders zijn op weg om zich te plaatsen. Kijken we naar BDO-punten die alleen in 2018 zijn behaald, dan vinden we Willem Mandigers, Wesley Harms en Chris Landman terug in de staart van de top tien.

Back To Top