Ga naar hoofdinhoud

Lakeside darts: Niemand gaat het palmares van Eric Bristow overtreffen

Op 6 januari 2018 vindt de 41e editie plaats van het wereldkampioenschap darts van de BDO, oftewel Lakeside, vernoemd naar de evenementenhal in Frimley Green.

In tien van de vorige veertig finales schitterde Eric Bristow. Zal de BDO ooit nog zo’n legende krijgen als de nu zestigjarige Engelsman?

Wedden maakt het nog spannender! Hoge odds bij bookmaker Mr Green

Heel ander tijdperk in de dartssport

Bristow won het officieuze WK voor het eerst in 1980. Dat was een ander tijdperk in de dartssport. Het toernooi heette nog Embassy, vernoemd naar de sponsor: een sigarettenmerk. Destijds was darts nog een puur Engels of hoogstens Brits feestje. Dat jaar kwamen alle acht kwartfinalisten uit Engeland, Schotland en Wales. De gemiddeldes waren ook niet van het huidige niveau. Bristow won in de finale bijvoorbeeld met 5-3 van cultfiguur Bobby George met een gemiddelde van 88. In de tweede ronde kwam hij zelfs weg met een gemiddelde van slechts 79.

Maar mede door de dominantie van Bristow ging het algehele niveau en de populariteit van darts omhoog. De sport had een held nodig en “The Crafty Cockney” vervulde die rol door van 1980 tot en met 1986 vijfmaal toe te slaan. Ook verloor hij tussendoor in 1983 de eindstrijd. Later zou hij in 1987, 1989, 1990 en 1991 ook pas in de finale sneuvelen. In die elf jaar van 1980 tot en met 1991 nam het prijzengeld van Lakeside drastisch toe: van een totale prijzenpot van 15.000 Britse pond naar 110.500 pond.

Brislow weinig succesvol bij PDC

Bij zijn eerste wereldtitel streek de werper uit Staffordshire nog 4.500 pond op. Als verliezend finalist verdiende hij elf jaar later daar een veelvoud van: 13.000 pond. En onderwijl krikte hij ook het niveau van de prestaties op. Zo won hij in 1984 en 1985 de finale met een gemiddelde van 97,50. Na 1991 ging het snel bergafwaarts met Bristow. Hij was een mede-oprichter van de bond PDC maar was daar (op een halve finale op het WK 1997 na) weinig succesvol. In 2000 borg hij zijn pijltjes op.

Bristow zal voor altijd de succesvolst BDO-darter blijven. Niemand zal nog tien finales op het WK van de BDO spelen, want tegenwoordig stromen de grootste talenten door naar de PDC. Het is pijnlijk voor Raymond van Barneveld (vier titels, twee finales), maar hij staat bij de BDO in de schaduw van Bristow en bij de PDC in die van Phli Taylor en Michael van Gerwen.

Back To Top