Ga naar hoofdinhoud

Lakeside dartskampioen Scott Waites leert kinderen rekenen

Scott Waites, begin 2016 de winnaar van Lakeside, keert terug naar de schoolbankjes. “Scotty 2 Hotty” heeft als topdarter getoond vliegensvlug te kunnen rekenen. Basisscholen zetten de Engelsman daarom graag in voor een gastles.

Waites nam een setje soft-tip darts met zich mee, oftewel pijltjes waarin de scherpe metalen punt is vervangen door een stomp uiteinde. Daarmee konden de schoolkinderen veilig hun geluk beproeven bij het dartbord. Terwijl de pijltjes alle kanten uit vlogen, demonstreerde Waites hoe belangrijk rekenen voor hem is.

Hoofdrekenen belangrijk bij darten

Als hij nog pakweg 201 punten moet gooien, dan is het belangrijk om met het oog op de volgende worp, een behapbaar puntenaantal over te houden. Domweg proberen 180 te gooien is dan onverstandig. Dan blijven er 21 punten over, maar 21 kan je niet met één pijltje uitgooien. Beter is het om bijvoorbeeld op de treble 17 te mikken, want driemaal 17 is 51, en met 51 punten verandert de vereiste 201 in 150. Een even getal is aantrekkelijker, want alleen die kunnen via de dubbel worden uitgegooid.

Maar Scott Waites beperkte zijn lesuur niet tot darten en rekenen. Hij wilde de jeugd ook voorhouden, dat door te sporten, ze ook hun concentratievermogen en doorzettingskracht kunnen verbeteren. Tegen het einde was er gelegenheid voor een foto met de kampioen, die in het dagelijks leven klusjesman is.

Naar Lakeside voor World Trophy

Maar binnenkort moet Waites de pijltjes inpakken voor een nieuwe trip naar Lakeside te Frimley Green. In het clubhuis vindt namelijk de World Trophy plaats, het dartstoernooi dat dit jaar een flinke opknapbeurt krijgt van de dartsbond BDO. De prijzenpot is opgekrikt naar 100.000 Pond en een negendarter wordt beloond met 50.000.

Het evenement begint op 28 mei en eindigt op de 30e. Bij de heren zijn er drie Nederlanders present: Wesley Harms, Danny Noppert en Richard Veenstra. Ook bij de dames zijn er drie Oranjedarters aanwezig, te weten Sharon Prins, Aileen de Graaf en Anca Zijlstra. De BDO World Trophy wordt onder meer uitgezonden door het tv-kanaal Dave, dat bij het netwerk van UKTV hoort. Vanaf 2017 zal die zender ook Lakeside aan de wereld tonen.

Back To Top