Ga naar hoofdinhoud

Lakeside: Hoe Fallon Sherrock het BDO WK Darts redde

Het BDO World Darts Championship (Lakeside) is gered. Althans, voor dit jaar. Door tegenvallende kaartverkoop, geldgebrek en geen zender die het BDO WK uit wilde zenden, hing het toernooi aan een zijden draadje. Maar na het succes van Fallon Sherrock op het PDC WK, verschenen er op tweede Kerstdag berichten dat Eurosport de uitzendrechten heeft gekocht. Het waren geruchten, maar inmiddels staat het ook in de gids op de website van Eurosport: vanaf 4 januari om 20.00 uur Nederlandse tijd, is het BDO Wereldkampioenschap live te zien op Eurosport.

UPDATE: Fallon Sherrock heeft zich afgemeld voor het BDO WK. Door de tegenvallende kaartverkoop is het prijzengeld gehalveerd en dat is vermoedelijk de reden dat ‘The Queen of the Palace’ het toernooi links laat liggen…

Fallon Sherrock redt BDO WK Darts

Door het succes van Fallon Sherrock is er opeens veel meer interesse voor het vrouwendarten en daarmee voor het aanstaande WK Darts van de BDO waar al jaren een apart WK voor vrouwen wordt gehouden. Daardoor was de voormalige ‘Lakeside’ opeens weer interessant voor broadcasters.

Kaartverkoop moet prijzengeld betalen

Met het geld van de uitzendrechten, heeft de BDO ook het prijzengeld voor de deelnemers veiliggesteld, en daarmee überhaupt dat het toernooi doorgaat. Want dat was nog helemaal niet zeker. De kaartverkoop viel tot enkele dagen geleden nog heel erg tegen; er zou pas iets van 140.000 pond binnen zijn uit verkoop van kaarten voor het Lakeside WK Darts van de benodigde drieënhalve ton die in de pot moet. Daarnaast weet niemand hoeveel geld de BDO nog in kas heeft, maar er gingen al geruchten dat het niet genoeg zou zijn om alle deelnemers aan het WK hun prijzengeld te betalen.

WK Darts van Lakeside naar O2 in Londen

Ook dit is weer één van de symptomen van het bijna ter ziele zijn van de BDO. In augustus kondigde de bond aan dat het na 33 jaar in de Lakeside Country Club in Frimley Green tijd werd voor iets anders en dat het komende WK zou plaatsvinden in de Indigo at The O2 in Londen. Mensen die het kennen, zeggen dat het een uitstekende locatie is voor een WK Darts. De goede bereikbaarheid van Londen, plus de combinatie met de deal met Eurosport én de interesse voor het vrouwendarts en Fallon Sherrock zijn lichtpuntjes.

Communicatie BDO zeer zwak

Communicatie is al jaren een zwak punt hij de BDO. Informatie over toernooien is ontzettend moeilijk te vinden, niet op hun website of Twitter-account, en ook is de media-coverage en exposure van BDO-evenementen daardoor slecht.

Het gesloten karakter van de bond leidt dan ook meer dan eens tot tot de wildste speculaties. BDO-voorzitter Des Jacklin schreef in een verklaring in augustus: “Wat betreft recente berichten over de onrust binnen BDO, dat gaat over de afgelopen zes jaar, maar pas nu gaan we een periode van duidelijkheid in.” Vervolgens werd het weer stil. Toen kwam er gedoe omdat midden in het seizoen werd beslist dat organisatoren van toernooien geld moesten gaan betalen om als toernooi mee te doen aan de BDO-ranking, waarop de Dutch Open Darts besloot om uit de BDO-ranking te stappen. En vervolgens trok de BDO de regel weer in.

WDF wil niets meer met BDO van doen hebben

Ook de WDF trok zijn handen van de BDO af. In een brief zei de World Darts Federation dat het “door BDO georganiseerde toernooien niet langer zal erkennen”. Dit kwam als reactie op de rampzalige BDO World Masters in de Circus Tavern in oktober, toen klungelige officials een nieuwe loting deden nadat er van alles was misgegaan tijdens de registratie.

Eigen competitie World Darts Federation?

“Met regelwijzigingen en wijzigingen in de wedstrijd tijdens de competitie, is er gelegenheid voor vermeende overtredingen die als matchfixing kunnen worden opgevat. Deze situatie kunnen onze aangesloten bonden en hun spelers in een compromitterende positie brengen. De WDF weigert om geassocieerd te worden met dergelijke acties.” De WDF zou nu plannen hebben om zelf een wereldwijd competitieprogramma op te zetten.

Bestaat BDO WK Darts eind 2020 nog?

De vraag is nu of de BDO hun WK Darts nog wel wereldkampioenschap mogen noemen als de WDF het niet erkent. Het toernooi mag dan dankzij Fallon Sherlock en Eurosport voor dit jaar zijn gered, de vraag is groot of het volgend jaar nog zal bestaan. De BDO heeft één kans in de Indigo om het gezicht te redden.

Investeren in vrouwendarts

De PDC zal na het succes van Sherrock vermoedelijk stevig gaan investeren om meer vrouwen binnen te halen en enthousiast te krijgen. Want ook voor de toekomst van het vrouwendarten kwam het succes van de ‘Queen of Darts’ precies of het juiste moment. Misschien betekent dat het einde van een WK darten voor vrouwen, maar het begin van gelijkwaardigheid. Er is namelijk geen enkele reden dat vrouwen minder sterk zouden darten als mannen, niet fysiek en ook niet geestelijk. Dat heeft Sherrock laten zien. Het enige verschil tussen mannen en vrouwen die darten is dat er van de laatsten veel minder zijn. Ook daar kan het Sherrock-effect verandering in brengen.

Het BDO Wereldkampioenschap Darts vindt plaats van 4-12 januari 2020 in Londen.

Back To Top