Ga naar hoofdinhoud

Lakeside darts 2019: de stand van zaken bij de BDO

Het waren twee heerlijke dartsavondjes in Ahoy in het kader van de PDC Premier League Darts. Maar liefhebbers van de dartssport kunnen ook in de luwte van dat spektakel de partijen van de andere bond BDO volgen, volgens velen de meer authentieke organisatie waarbij het puur om het spel draait zonder al die opgeklopte poeha. Wat is er zoal gaande bij de British Darts Organisation?

Eric Bristow legende BDO WK Darts

Tussen twee edities van Lakeside door verdwijnt de BDO een beetje van de radar. In de evenementenhal Lakeside wordt aan het begin van elk jaar het officieuze wereldkampioenschap darts gehouden, de eerste in zijn soort (het WK van de PDC bestaat 25 jaar). Eerder in april overleed Eric Bristow, een van de grote legendes van BDO’s mondiale eindstrijd. Hij greep de titel vijfmaal en zorgde met zijn persoonlijkheid en professionele aanpak voor een explosie in populariteit van darts. Ook stond hij overigens aan de wieg van de PDC.

Wedden op darts? Inzetten doe je bij Bookmaker Mr Green!

Glen Durrant koploper BDO ranking

Glen Durrant greep op 14 januari voor de tweede keer op rij de Lakesidetitel na een thriller tegen Mark McGeeney 7-6 met 4-2 in de slotset. De Engelsman ging het toernooi in als torenhoge favoriet en hij heeft in de afgelopen drie maanden moeiteloos genoeg punten bij elkaar geworpen om de ranking van de BDO aan te blijven voeren. Zo won hij de Isle of Man Open en werd hij tweede op het Dutch Open. Maar McGeeney zit hem nog steeds op de hielen, mede door de eindzege op het Dutch Open en een plek in de halve finale van Isle of Man.

Opkomende talenten

De vraag is natuurlijk waar de opkomende talenten blijven, zeker nu de BDO een soort kweekvijver is geworden waar de PDC de meest veelbelovende spelers uit oppikt. Jim Williams is misschien niet heel jong meer maar met zijn 33 jaar kan hij nog decennia mee als darter. Hij staat vierde op de BDO ranglijst en stond begin dit jaar in de kwartfinale van Lakeside. Maar kijken we iets verderop de ranking, dan zien we de 25-jarige Dean Reynolds op plek zestien, onze 24-jarige landgenoot Jeffrey Sparidaans (17) en uiteraard de tweevoudig BDO-jeugdkampioen Justin van Tergouw (18 jaar).

Ware dartsfans zullen ook het pad van dit soort spelers willen volgen, niet alleen omdat ze wellicht grote sterren gaan worden bij de PDC maar ook omdat ze nu al bij de BDO een puik niveau bereiken dat waar zolderkamerdarters van dromen.

Back To Top