Ga naar hoofdinhoud

Lakeside WK Darts vrouwen: Aileen de Graaf derde geplaatst

Eén van de dingen die BDO heeft die de PDC niet heeft, is een WK Darts voor vrouwen. Wie darten voor vrouwen noemt, denkt meteen aan Trina Gulliver, the Golden Girl die inmiddels tien wereldtitels op haar naam heeft staan. Maar Nederland heeft eveneens enkele vrouwelijke troeven tijdens de WK Darts op de Lakeside club: Sharon Prins, Aileen de Graaf en Anca Zijlstra.

Ook voor 2017 is Gulliver weer een van de topfavorieten om kampioen te worden naast, met name, Deta Hedman, Lisa Ashton en Anastasia Dobromyslova die de wereldtitel ook al twee keer won.

Wedden op darts? Zet in en win bij 888sport

Lakeside WK Darts Vrouwen

Het wereldkampioenschap Darts voor vrouwen werd voor het eerst gespeeld in 2001. Gulliver won de wereldtitel vanaf de eerste editie zeven keer op rij; van 2001 tot en met 2007. In vijf van deze finales versloeg ze de Nederlandse Francis Hoenselaar en je kunt dus zeggen dat ook de Nederlandse inbreng in het vrouwendarts vanaf het allereerste begin groot is geweest. Hoenselaar is ook de enige Nederlandse tot nu toe die de wereldtitel won, ze versloeg Gulliver in de finale van 2009. Gulliver zou de titel daarna in 2010, 2011 en 2016 opnieuw winnen.

De laatste jaren is het Lakeside vrouwenkampioenschap spannender geworden doordat er nu twee keer zoveel dames aan het toernooi deelnemen en het daardoor echt een competitie is geworden die voor een volle zaal wordt uitgevochten. In het verleden begon het WK meteen met de kwartfinales.

Nederlandse vrouwen op Lakeside

Aileen de Graaf is zonder meer de beste Nederlandse dartsspeelster aan de oche. Afgelopen jaar kwam ze tot de halve finale op het Lakeside WK Darts, was winnaar van de Womens World Masters in 2015 en ze won afgelopen jaar een aantal open landentoernooien en masters. Haar eerste wedstrijd op het Lakeside speelschema is de partij tegen de Engelse Rachel Brooks.

Sharon Prins stond in 2013 en 2015 in de halve finale van het BDO WK Darts, en dit jaar kan ze terugkijken op een redelijk succesvol jaar waarin ze de Womens WDF Europe Cup won. Prins opent haar campagne voor de wereldtitel tegen Lisa Ashton.

Anca Zijlstra is de minst bekende van de drie deelnemende Nederlandse dames. Afgelopen jaar kwam ze tot de kwartfinales op het WK en dat was haar beste prestatie tot nu toe op een ‘major’. In haar eerste wedstrijd tijdens het WK neemt Zijlstra het op tegen Lorraine Winstanley.

BDO completer dan PDC

Je kunt veel zeggen over de BDO en wat er allemaal mis is met de bond, maar ze bieden wel een veel completere sport aan dan de PDC met de competitie voor vrouwen, jongeren, dubbels en sinds dit jaar ook gehandicapten.

Met drie Nederlandse deelnemers bij de beste zestien dartsdames van de wereld, blijft het WK Darten voor Vrouwen in de Lakeside ook dit jaar weer een spannend toernooi. De kans op een Nederlandse wereldkampioene is het grootst met de als derde geplaatste Aileen de Graaf. Lees ook: wedden op Lakeside.

Back To Top