Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regels BDO: Weg vrij voor Lakeside finalisten

De dartsbonden BDO en PDC zijn geen vrienden, maar met een nieuw initiatief wil eerstgenoemde aangeven dat ze ook geen vijanden hoeven te zijn. Vanaf heden is het voor spelers van de BDO toegestaan om deel te nemen aan evenementen van de PDC.

BDO past regels aan

Tot een jaar of 25 geleden had BDO het rijk alleen. Elk belangrijk toernooi werd door de British Darts Organisation op touw gezet. De contracten met spelers, uitzendingen op tv, het prijzengeld, de publiciteit: alles kwam voor rekening van de BDO. Maar een deel van de spelers vond dat het circuit te amateuristisch werd gerund.

Onder meer sterspeler Phil Taylor doorbrak het monopolie en zette de Professional Darts Corporation op, dat inmiddels de dartswereld domineert.

Regeltjes en boetes

Door die heersende positie maalde de PDC er niet zo om of je ook wel eens een pijltje gooit op BDO-evenementen. Wie bij de PDC wil spelen is welkom – mits je goed genoeg bent en dat bewijst door via de PDC Qualifying School een tourkaart te bemachtigen. Maar andersom ging het lastiger. De toppers van de BDO worden aan die bond geketend met allerlei regeltjes en boetes.

Wedden op darts? Inzetten doe je bij Bookmaker Mr Green!

Weg = weg

En dat veroorzaakte lastige situaties. Want als je als BDO-speler mee wil doen aan een kwalificatietoernooi van de PDC, dan verlies je per direct je tourkaart voor de BDO. Stel dat het je niet lukt om door de deur van de PDC te komen, of dat het wel lukt maar je te weinig succes boekt, dan is die andere BDO-deur dus inmiddels gesloten. Ineens kan je geen kant meer op.

Lakeside kampioenen moesten blijven

Het grootste toernooi van de BDO is Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts. Deelnemers aan Lakeside ondertekenen een contract waarin staat dat ze bij het bereiken van minstens de halve finale de BDO trouw zullen blijven. Doen ze dat niet, dan moeten ze het prijzengeld teruggeven. Op die manier tracht de BDO zijn publiekstrekkers het jaar daarop weer naar Lakeside te lokken.

Weg is nu vrij

Deze regel belette bijvoorbeeld de huidige Lakesidekampioen Glen Durrant om zich begin dit jaar in te schrijven voor de PDC Q School. Hij was te bevreesd om tussen wal en schip te komen. Nu is de weg vrij voor Duzza en anderen die de BDO wellicht zijn ontgroeid om te testen of ze klaar zijn voor de PDC. De regel gaat in per 1 oktober 2018.

Back To Top