Ga naar hoofdinhoud

Tony O’Shea erbij op Lakeside 2018 – niveau Silverback nog top

Tony O’Shea is een van de bekendste spelers van de BDO. Zijn bijnaam is Silverback, vanwege zijn wat gedrongen postuur, en hij is altijd goedlachs en de vriendelijk.
Hij stond al vaak in de finale van grand slam dartstoernooien, maar won er nog geen. Wel pakte hij tal van andere titels en toernooien.

Eerder deze maand nog verdedigde O’Shea zijn titel op de Isle of Man Open, maar slaagde hij er niet in die te prolongeren. Zoals altijd was ook dit jaar de Villa Marina op het Schotse eiland weer afgeladen met fans voor het grote BDO-toernooi. Er werd gespeeld om titels in het heren en dames enkelspel en dubbelspel.

Tony O’Shea ging met 1-4 bij de laatste 64 onderuit tegen Adam Smith-Neale. De finale werd gespeeld tussen Martin Phillips en Andy Fordham. Phillips won met 5-4. Bij de dames verloor Aileen de Graaf van Deta Hedman maar in het dubbelspel won ze met Sharon Prins wel de titel.

Finales Tony O’Shea

Tony O’Shea werd op 9 mei 1961 geboren in het Engelse Stockport en zoals zijn naam al verraadt, heeft hij Ierse roots. Momenteel is de 55-jarige ‘Silverback’ de nummer 30 op de BDO-ranking. Zijn dartscarrière nam een grote vlucht nadat hij in 2002 voor het eerst deelnam aan de Embassy, het toernooi dat tegenwoordig bekend staat als de Lakeside.

Ook stond hij zeven keer in de finale van een grand slam dartstoernooi, maar het lukte hem niet om een ‘major’ te winnen. Twee keer bereikte hij de Lakeside finale, de eerste keer was in 2009 waarin hij met een klein verschil (7-6) werd verslagen door Ted Hankey. In 2012 lukte het hem opnieuw om de finale van het BDO-wereldkampioenschap te behalen. Daarin was Christian Kist zijn tegenstander.

De Nederlander won met 7-5 en werd toen wereldkampioen darten bij de BDO. Een jaar later lukte het O’Shea om opnieuw de finale te halen na een indrukwekkende reeks overwinningen. Maar in de eindstrijd tegen Scott Waites liep zijn spel helemaal niet en Scotty ‘too Hotty’ won met 7–1.

Negendarter Silverback

Ook op de World Masters verloor O’Shea tweemaal de finale: in 2004 en 2012. Hetzelfde gebeurde ook in de finale van de World Darts Trophy in 2002 en ook in de International Darts League van 2005 verloor hij de finale. Bij het Zuiderduin Darts Masters kwam hij vier maal tot de halve finales: in 2002, 2003, 2008 en 2010.

Wel lukte het hem om een negendarter te gooien in een televisietoernooi: dat was in zijn partij tegen Adrian Lewis tijdens de International Darts League op 9 mei 2007. Ook won hij een twintigtal minder belangrijke internationale titels, waaronder de Dutch Open in 2012, de Dutch Pentathlon in 2010 en de Jersey Classic in 2014.

De hoogste ranking die hij op de Darts Database Ranking haalde (gebaseerd op de laatste tien gespeelde partijen), was in 2010 toen hij vijfde stond. Zijn laatste grote succes was het winnen van de Isle Of Man Open in 2016, een toernooi waaraan alle belangrijkste darters van de BDO meedoen en waar hij liet zien dat hij nog altijd meedraait op het hoogste niveau binnen de BDO. Ook komend jaar zal O’Shea weer meedoen aan Lakeside.

Tony O’Shea fans dag

Voor de echte fans van Tony O’Shea is er op 9 juni een speciaal event in Featherstone WMC wordt gespeeld en door DARTS Reviews UK wordt georganiseerd. Tony speelt dan tegen 20 darters op het podium. Ook is er een buffet en verkoop van artikelen.

Er is een Meet & Greet waarbij je hem de hand kunt schudden en een handtekening op je shirt kunt laten zetten, maar het allermooiste is dat er een prijstrekking is voor alle aanwezigen waarbij er twee gelukkigen zijn die een partijtje darts mogen spelen tegen Silverback himself!

Back To Top