Ga naar hoofdinhoud

Waarom zijn er eigenlijk twee dartsbonden: de PDC en BDO?

Lakeside Darts nieuws. Als dartliefhebber zie je graag de allergrootste sterren samen in hetzelfde toernooi. Dat gebeurt echter zelden, want er zijn twee bonden: de BDO en de PDC. Hoe is dat zo gekomen?

In de wereld der sport is het niet ongewoon dat er meerdere bonden naast elkaar bestaan. Het overkwam midden jaren 90 de schaakbond FIDE, toen de topspelers Garry Kasparov en Nigel Shorts zich afsplitsten in PCA. En er is hier onvoldoende ruimte om op te sommen hoeveel boksbonden er zijn, die elk hun eigen wereldtitel hanteren.

Wedden maakt het nog spannender! Hoge odds bij 888Sport

Muiterij in darts

Tot 1992 was er niets aan de hand in de dartssport. De BDO (British Darting Organisation) had de touwtjes in handen en zijn jaarlijkse Embassy World Championship werd erkend als het enige echte WK Darts. Maar een deel van de topspelers van de BDO was ontevreden met de ambities van de BDO. Ze wilden een meer professionele en commerciële houding. Aan darts bleef het imago kleven van een veredelde hobby, een leuk spelletje voor in het café. Zij wilden meer de richting op van topsport en topentertainment.

De zestien toppers, inclusief alle ex-wereldkampioenen die nog actief waren, vormden de World Darts Council (WDC). Een jarenlange juridische strijd volgde, want de BDO was natuurlijk niet zo blij met de muiterij. Uiteindelijk werd er in 1997 een vredesakkoord getekend en begon de WDC met een schone lei door zich te hernoemen tot Professional Darts Corporation (PDC).

Geruchten rond Lakeside finalisten

Al in 1994 was de PDC begonnen met zijn eigen WK Darten. Elk jaar werd het dartsfeestje groter, eerst in de Circus Tavern te Essex en vanaf 2008 in het Alexandra Palace (Ally Pally) te Londen. Phil Taylor had bij de PDC een abonnement op de wereldtitel, terwijl de BDO zeer kleurrijke figuren bleef houden als Bobby George, Andy Fordham en Ted Hankey.

Tegenwoordig is de BDO een soort kweekschool voor dartstalent. Ook de huidige wereldkampioen Michael van Gerwen begon daar zijn carrière. Maar vergis je niet, in de eindfase van BDO’s WK ligt het niveau ook zeer hoog en daarom ontstaan er altijd geruchten dat de finalisten misschien overstappen naar de PDC. Danny Noppert, begin 2017 verliezend finalist op Lakeside, zal daar momenteel ook over nadenken.

Verzoening PDC en BDO

Af en toe verzoenen de bonden zich. Dat maakt het toernooi Grand Slam of Darts zo mooi, want daar zijn spelers van zowel de PDC als BDO welkom. Hoe de fans en bonden ook over elkaar denken, ze hebben beide enorm veel gedaan voor de sport.

Je kunt nu al darts uitslagen voorspellen! Verdien leuk bij met een weddenschap darten…

Back To Top