Ga naar hoofdinhoud

Wayne Warren winnaar BDO WK Darts 2020: oudste kampioen ooit

Wayne Warren heeft in de finale van het BDO WK Darts gewonnen van Jim Williams. De Walesman won met 7-4. Hij is niet de eerste BDO-kampioen uit Wales, want dat gebeurde al drie keer eerder. Wel is hij met zijn 57 jaar de oudste van alle Lakeside winnaars ooit!

Wayne Warren kampioen BDO WK Darts 2020

Tot 3-3 was het onduidelijk welke kant de eindstrijd uit zou gaan. Op dat moment maakte Williams een iets sterkere indruk, want hij had toen 15 legs te pakken, tegenover de 12 voor Warren. Wel had Williams een 2-0 voorsprong in sets verspeeld. Maar in de vijf sets daarna trapte Warren op het gaspedaal. Hij pakte 14 van de daaropvolgende 21 legs.

Uiteindelijk kwam de winnaar uit op een gemiddelde van 93,7, tegenover 94,5 voor Williams. Hij pakte 26 van zijn 69 legdarts, wat neerkomt op bijna 38 procent. Jim Williams, die aan de vooravond van het toernooi door bookmakers werd aangewezen als grootste favoriet, benutte 22 van zijn 59 legdarts (37 procent).

Meeste 180’s dit WK Darts op naam van Warren

Dit keer was Wayne Warren niet de darter met de meeste 180’s. Williams vermaakte het publiek met 15 maximums, tegenover 10 voor Warren. Over het hele WK Darts gemeten is Warren wel de meest productieve maximumsmijter. Hij kreeg 44 keer 180 op het bord.

Zie wedden op Lakeside voor favorieten

Winnaar BDO WK Darts euforisch

Ondanks dat het BDO WK Darts niet meer is wat het is geweest (zo wordt het sinds dit jaar bijvoorbeeld niet meer in het iconische Lakeside gehouden), toch was Warren behoorlijk euforisch. “Dit is een droom. Ik kan het niet geloven. Dit is gigantisch”, stamelde hij. “Jim is een goede maat van me. Ik denk dat hij nog wel een paar keer wereldkampioen gaat worden. Dit was vermoedelijk mijn laatste kans!”

Jim Williams sportief

In 2008 won een speler uit Wales voor het laatst deze titel. “Er had geen aardigere gozer kunnen winnen”, zei Williams. “Ik verloor mijn concentratie een beetje en dat kan dus niet tegen een speler van zijn kaliber. De beste heeft vandaag gewonnen.”

En hoe nu verder met het wereldkampioenschap darten van de BDO en met de bond zelf? De BDO-voorzitter Des Jacklin heeft zich niet geliefd gemaakt met zijn keuzes, zoals het verlaten van Lakeside en het verlagen van het prijzengeld. Hij liet zich bij de prijsuitreiking niet zien, terwijl dat wel gebruikelijk is. Laten we hopen dat er kundige bestuurders opstaan om de BDO te redden en een WK Darts 2021 in elkaar te zetten!

Back To Top