Ga naar hoofdinhoud

Als we eens in het diepe van het Lakeside darttoernooi graven, komen we er achter dat Eric Bristow de meest succesvolle darter is. Maarliefst vijf keer schreef hij dit prestigieuze wereldkampioenschap op zijn naam. Hij deed dit vijf keer in de jaren ’80. Vele darters kwamen in de buurt van zijn prestatie, maar nimmer is deze geëvenaard. Is hier eigenlijk wel iemand toe in staat?

Vijf overwinningen

Vijf keer wist Bristow Lakeside te winnen, een ongekende prestatie. Hij deed dit voor het eerst in 1980. Het jaar erna verdedigde hij zijn titel met succes. De overige jaren waarin Bristow zegevierde waren 1984, 1985 en 1986.

Verloren finales

Eric Bristow was in feite erg dichtbij het winnen van nog meer finales. Hij verloor namelijk vijf finales. In 1983 gebeurde dit voor het eerst, maar ook in 1987 en 1989 wist hij de finale niet te winnen. Bristow kon dit tevens niet bewerkstelligen in de twee jaren die volgden. De zegereeks van de man uit Londen had dus nog veel indrukwekkender kunnen zijn.

Van Barneveld

In Nederland kent iedereen Raymond van Barneveld, de man die zo vele titels won. Hij won het Lakeside echter ‘slechts’ vier keer. De jaren 1998 en 1999 waren twee succesjaren voor hem, net als 2003 en 2005. Het jaar erop leek hij Eric Bristow als eerste te gaan evenaren. Jammer voor hem gooide Jelle Klaassen, landgenoot van Van Barneveld, roet in het eten.

De reden dat er sindsdien geen poging meer is ondernomen door Van Barneveld of Klaassen, is dat beide heren zijn overgestapt naar de andere grote dartbond, PDC. Als gevolg hiervan mogen zij niet deelnemen aan het WK van de British Darts Organisation, BDO. Naast Van Barneveld en Klaassen zijn ook Co Stompé en Michael van Gerwen actief voor de PDC.

Als we een blik op de toekomst werpen, komt de Brit Martwin Adams in aanmerking om Bristows prestatie te gaan evenaren. Hij wist het toernooi in de afgelopen vijf jaar al drie keer te winnen en lijkt goed op weg om het vaker te winnen.

Back To Top