Ga naar hoofdinhoud

Willem Mandigers wil professionelere darts bond: BDO verstoft

Het is geen geheim dat BDO een veel kleinere dartsbond is dan de PDC. De British Darts Organisation is ‘s werelds oudste dartsbond en hanteert in zijn aanpak ook traditionele waarden. Zij streven er niet naar om van darts een enorme show met halfnaakte danseressen en biergooiende toeschouwers te maken. De PDC heeft – met groot succes – darts uitgebouwd van kroeghobby tot circusact. De BDO is nu meer een soort kweekvijver voor talent geworden, een veilige haven voor liefhebbers van het pure, traditionele darts.

BDO moet met tijd meegaan

Maar die hardnekkige aanpak levert ook het risico op dat de BDO verstoft. Zo duurde het bijvoorbeeld heel lang voordat de spuuglelijke website opgeknapt werd. Ook dreigde het belangrijkste toernooi, Lakeside, dat wordt gezien als het wereldkampioenschap van de BDO, na het aflopen met het contract met de BBC niet meer op een groot tv-kanaal uitgezonden te worden. Gelukkig pikte onder meer Eurosport het op en is het Lakeside WK live kijken sinds dit jaar weer mogelijk.

Wedden op darts? Inzetten doe je bij Bookmaker Mr Green!

Willem Mandigers spuwt gal over BDO

Willem Mandigers, actief bij de BDO en momenteel de nummer 12 van de ranking, wil zijn onvrede over de bond niet langer voor zich houden. In een interview met de site Sport Inside gaat de Brabander los. Zijn grootste pijnpunt is dat het rammelt op het logistieke vlak – toch wel een kerntaak van een bond. “Er is geen definitief antwoord op de vraag waar of wanneer er toernooien zijn. Ze zijn onduidelijk over de sluitingsdata”, verklaart Mandigers. “Ze leggen spelers beperkingen op door je te verplichten in een bepaalde accommodatie te verblijven.”

Live kijken Lakeside

Ook hij ziet Eurosport als reddingsboei. “Met Eurosport als partner kan darten op de kaart gezet worden in landen waar onze sport nog niet bijster populair is.” Overigens heeft BDO ook de gewoonte om Lakeside te streamen via YouTube, maar dat zou juist weer lucratieve tv-contracten in de weg kunnen staan.

Meer prijzengeld

Bottomline is dat de BDO meer toernooien en (of) meer prijzengeld zal moeten aanbieden om interessant te blijven. Over het hele jaar gerekend heeft de BDO 300.000 Britse pond te verdelen aan zijn spelers. De PDC dendert daar overheen met een totale jaarlijkse prijzenpot van 2,5 miljoen pond, en dat bedrag neemt jaarlijks toe.

Back To Top